Construction Projects

R&M Williams Ltd provides a comprehensive consruction service and has extensive capabilities in a wide range of construction techniques whether for new builds, refurbishments, extensions or conversions.

Having worked on many prestigious projects, R&M Williams are used to tight programmes whilst delivering, if not exceeeding, the quality of workmanship expected on time and to budget.

 
  • Project Picture 1
    Empire House
  • Project Picture 1
    Lysaght Institute
  • Project Picture 1
    Penarth Pier Pavilion
  • Project Picture 1
    Mead West Vaco
  • Project Picture 1
    Pierhead Building
  • Project Picture 1
    Traffic Control Centre
  • Project Picture 1
    Urban Village

Empire House


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3
  • Project Picture 4
  • Project Picture 5

Originally built by Cardiff architects Percy Thomas and Ivor Jones in 1926, Empire House was the vision of Commander Charles E Evans, chairman of Evans and Reis, one of the largest coal exports in Wales. The building became an iconic landmark within Mount Stuart Square. Having been empty for a number of years, Cardiff Bay Investments Ltd have invested in this striking building to promote development and provide a superb environment in which people want to work, live and play.

R&M Williams carried out the £4m refurbishment of this Grade II listed building into luxury apartments with an additional two storey rear and upper extension over 8 storeys. The works at Empire House have included the creation of 39 apartments, the renovation/replacement of existing timber windows and roof to the existing building, the construction of a 2 storey deluxe penthouse suite offering panoramic views across the city from three private terraces, on existing roof as well as the provision of new partitions, doors, floor, wall and ceiling finishes and new mechanical and electrical services including a new lift.


Lysaght Institute


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3

R&M Williams Ltd were selected as the main contractor to deliver this £1.8m prestigious project to restore the Lysaght Institute to become a community hub and enterprise centre in the heart of Newport, South Wales.

Works consisted of the reconstruction of two of the external towers; reconstructed in ‘handmade’ bricks and stonework to match the existing. Internally, the building was stripped back and refurbished, the first floor ‘Ballroom’ was re-established as a function hall with what was once Europe's largest sprung dance floor. At ground floor level, there is both office accommodation and exhibition space along with a Crèche. Externally, the building was re-roofed with Welsh slate and flat roofs overlaid with a single-ply membrane.

Lysaght Parc, of which Lysaght Institute is a focal point, was awarded the 2012 Welsh Housing Award for Developing and Regenerating Communities. R&M achieved a 2013 Building Excellence Award for Small Commercial Project (up to £5m) at the fifth annual Newport Construction Initiative (NCI) and Building Excellence Awards. We also received a 'Highly Commended' Award at the 2013 LABC Cymru Building Excellence Awards for the South Wales Region.

 

“There were numerous challenges presented to the design team, which were met and dealt with by R&M Williams as a contractor, the project was successfully delivered on time and within budget”

Alun Harris - Social Enterprise Project Manager - Linc Cymru


Penarth Pier Pavilion


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3
  • Project Picture 4
  • Project Picture 5

R&M Williams Ltd carried out the £4mill refurbishment of the iconic Grade II listed Penarth Pier Pavilion. Now completed, the building has become a cultural and educational hub for the community offering a range of activities.

 

Works included the refurbishment of primary public entrance with new ramps at level changes, new restaurant/kitchen area, public wc's, learning space, shop with independent access, furniture storage and internet workstations, accessible lift, multi-use area, 70 seat cinema and auditorium with kiosk, gallery, function lounge areas, office space and a coast watch observatory located on the top floor of the pavilion with inspiring views over the Severn Estuary and the Bristol Channel.

 

The project has been extremely successful and well received by the local community and the general public. The long term prospects for the Pavilion are extremely encouraging and very good. The Pavilion’s position on the Esplanade and pier at Penarth is a natural focus for an increasing level of visitors to the seaside Town.

 

As a community resource the Pavilion supports a long awaited resource and venue for dancing, listening to music, seeing art, a place to learn, to relax, eat and drink, and to go to the first cinema, in Penarth for nearly 50 years.

 

This project received many awards including RICS National Project of the Year 2014, RICS Wales Community Benefit Award and the project manager received the CIOB Construction Manager of the Year Gold award for the £2m-£4m category.


Mead West Vaco


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3
  • Project Picture 4
  • Project Picture 5

R&M Williams were appointed to deliver a 1500 sq/m industrial unit for Mead West Vaco at Yate in Bristol, the £2.3mill scheme had to be delivered in 21 weeks to meet the shipping requirements of new Printing Equipment being delivered form their parent company in Virginia, USA. Groundworks commencing Jan 2014, with the building being watertight by mid-April, Project Architect, Gerald Organ paid testament to the R&M site team who managed to maintain programme through one of the wettest winters on record. R&M Williams Construction Director, Mr Allen Evans stated ‘Dewatering the site was key to our success, early CBR tests showed the site was like a sponge so we excavated drainage pits and introduced sludge busters to drain the site and maintain progress and credit should also go to our supply chain who were excellent in being proactive and buying in to the challenging programme.” The finished unit benefitted from a new welfare block, test laboratory along with a full sprinkler and M&E services installation to the production area with external canopy and car park facilities.


Pierhead Building


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2

This project involved the restoration and refurbishment of the prestigious Pierhead Building at Cardiff Bay, one of Wales’ most recognisable structures, to form a multi-use arts facility. The building is of high historical importance and is Grade 1 listed.

 

The contract was successfully delivered by the Project Team and this has led to further aspects of works being directly negotiated with R&M Williams and Welsh Government for aspects such as re pointing and DDA upgrades to Toilets and Ramps. Since completing the first phase, R&M Williams have been engaged in two further phases at the Pierhead and contracted to undertake further works at Portcullis House which is testament to how well the team worked and the trust and confidence that was gained during the project.


Traffic Control Centre


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3
  • Project Picture 4

R&M Williams carried out the £1.6m refurbishment of an existing traffic office together with the demolition of the existing garage and workshop facilities. This was then replaced by a new maintenance workshop with full welfare facilities and in addition a 2 storey administration building.

 

Testimonial from Bob Aubrey - Smart Associates

"As architect/engineers and contract administrator for the project, R & M Williams Ltd with their dedicated team carried out their duties as main contractor with a high degree of professionalism.

With the overall skills, communication and programming of the various subcontractors, they completed the project to a high degree of workmanship, on programme and within budget to the satisfaction of the client. As contract administrator, I would have no hesitation in recommending R&M Williams for any future works."


Urban Village


  • Project Picture 1
  • Project Picture 2
  • Project Picture 3
  • Project Picture 4

The works in this £5.4mill project includes the transformation of a former warehouse on Kings Lane, Swansea into 3 floors of office and creative space as well as construction of the 'Creative Cluster' which is a new build development featuring 30,000sqft of commercial and office space situated over 5 floors, providing a hub for small start-ups and creative companies as well as space for performing arts.

 

We have carried out part demolition and conversion of the 100 year old three storey warehouse in the centre of Swansea City, into an office block and training centre for long term unemployed people. Part of the original building is medieval and our site manager maintained close communication with archaeologists in order to monitor and record any artefacts.

 

The construction of the six storey ‘Creative Cluster’ building is the final aspect of the Urban Village scheme. Whilst also concluding the site footprint, the new RC structure ties back into the existing Coastal Housing offices through pre-designed 'break out' panels installed in the first phase of the development.

 

The project team has already received early recognition for this development, having been shortlisted for the Chartered Institute Housing’s “Most Community focused Contractor", which demonstrates our commitment to sustainable construction.